studenci

DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ KRYTYKĘ ARTYSTYCZNĄ?


Student kierunku Krytyka artystyczna posiądzie gruntowną wiedzę z zakresu światowej oraz polskiej sztuki nowoczesnej i współczesnej, ucząc się:

* historii architektury,

 * historii malarstwa,

* historii rzeźby,

* historii sztuki stosowanej i designu,

*historii grafiki,

*historii fotografii,

*historii filmu,

* historii sztuki nowych mediów i współczesnej kultury wizualnej, interpretowanej z pozycji relacji międzykulturowych, a także m.in. studiów genderowych.


Student kierunku Krytyka artystyczna uzyska także wiedzę z zakresu historii światowej myśli o sztuce i podstaw warsztatowych krytyki artystycznej.

Wobec procesów globalizacji kultury pozna problematykę sztuki Azji, Ameryki Północnej i Południowej, Afryki, interpretowanej z pozycji antropologii kultury, dialogu międzykulturowego, wpływu tradycji kulturowych, religijnych i lokalnych artystycznych na sztukę nowoczesną i współczesną.



MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA PO STUDIACH NA KRYTYCE ARTYSTYCZNEJ:

Absolwent Krytyki artystycznej  jest przygotowany do pracy:


* w czasopismach, wydawnictwach i portalach internetowych jako krytyk sztuki i redaktor,

* w galeriach, centrach sztuki, ośrodkach dokumentacji, fundacjach i muzeach sztuki współczesnej jako twórca wystaw, kurator zbiorów i dokumentalista życia artystycznego,

* w instytucjach państwowych i regionalnych, ośrodkach kultury i szkołach jako specjalista, animator kultury i wykładowca,

* w instytucjach zajmujących się rynkiem artystycznym jako ekspert.

  

Informacje dotyczące rekrutacji na kierunek Krytyka artystyczna znajdziesz na www.umk.pl/rekrutacja/ wybierając z listy kierunków i specjalności Krytyka artystyczna.


Ważna informacja

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych oraz, aby ułatwić korzystanie z Serwisu. Jeżeli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Więcej na temat plików cookies w Polityce cookies.

Akceptuję  Odrzucam